Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μία ανώμαλη τοπική διάταση μίας αρτηρίας του εγκεφάλου που δημιουργείται μετά από εξασθένηση της εσωτερικής μυικής στιβάδος, η οποία είναι μέρος του τοιχώματος της αρτηρίας. Η αρτηρία αναπτύσσει μία διάταση σαν μικρή φουσκάλα ή κύστη, η οποία ονομάζεται σάκος του ανευρύσματος. Το τοίχωμα του σάκου μπορεί σταδιακά να γίνει πολύ λεπτό, και να υποστεί ρήξη.

Ως συνέπεια της ρήξης, θα προκληθεί εξοδος αίματος από την αρτηρία, το οποίο θα κατανεμηθεί γύρω από τον εγκέφαλο, μέσα στις αύλακες του, στον υπαραχνοειδή χώρο, ένα χώρο μεταξύ του φλοιού και της λεπτής αραχνοειδούς μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Για αυτό το λόγο, η αιμορραγία αποκαλείται υπαραχνοειδής.

Εαν το άνοιγμα του σάκου είναι πολύ μικρό, η αιμορραγία και η επιβάρυνση του ασθενούς θα είναι μικρή, ενώ αν το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο, η αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα και να απειλησει την ζωή του ασθενούς.

Εικόνα 1. Υπαραχνοειδής αιμορραγία απεικονίζεται, στην αξονική τομογραφία, με λευκό χρώμα ως «νηματοειδής» κατανομή μέσα στις αύλακες του εγκεφάλου και τις δεξαμενές της βάσεως του κρανίου (1α) και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση του αίματος, στην αύλακα μεταξύ μετωπιαίου και κροταφικού λοβού (1β).