Ενας υγιής νέος 20 ετών, ανέπτυξε σε μικρό χρονικό διάστημα βαρειά καμπτοκορμία, μια δυστονία που χαρακτηρίζεται από έντονη κάμψη του κορμού και αδυναμία όρθιας στάσης, με συνέπεια ο πάσχων να αναγκάζεται να βαδίζει με τα χέρια να ακουμπούν σχεδόν το έδαφος, σε θέση παράλληλη προς τα πόδια.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ηλεκτρικής διέγερσης βαθέος εγκεφάλου και θεραπεύθηκε πλήρως. Είναι η δεύτερη περίπτωση - παγκοσμίως - που θεραπεύθηκε και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JOURNAL of NEUROSURGERY, της Αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας [American Association of Neurogical Surgeons]. Το βίντεο περιέχει παρουσίαση της μοναδικής αυτής περίπτωσης και συζήτηση του Δαμιανού Σακά με την δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Οι δυστονίες είναι διαταραχές της κίνησης στις οποίες οι μύες του σώματος συσπώνται ακούσια, και προκαλούν επαναλαμβανόμενες ανώμαλες κινήσεις και θέσεις του σώματος. Η νόσος μπορεί να αρχίσει στην παιδική, ή εφηβική ηλικία με σπασμωδική κάμψη ή έκταση κάποιου μέλους, και να είναι εντοπισμένη σε ένα μέλος ή γενικευμένη σε ευρεία περιοχή του σώματος. Όταν η δυστονία οφείλεται σε κάποιο νόσημα, όπως εγκεφαλική παράλυση, νόσο του Πάρκινσον, παρενέργειες φαρμάκων, κ.α., ονομάζεται «δευτεροπαθής» και όταν δεν ανευρίσκεται υποκείμενο νόσημα, θεωρείται «πρωτοπαθής δυστονία».

Η θεραπεία στα πρώτα στάδια περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, ασκήσεις μυικής χαλάρωσης, χορήγηση φαρμάκων και ενέσεις αλλαντικής τοξίνης. Οταν η δυστονία γίνει πολύ έντονη και δεν ελέγχεται με φάρμακα, μπορεί να βελτιωθεί - σε πολλούς ασθενείς - με ηλεκτρική διέγερση βαθέων πυρήνων του εγκεφάλου [Deep Βrain Stimulation – DBS].

Η περίπτωση αυτή - η δεύτερη παγκοσμίως που θεραπεύθηκε - είναι πολύ σημαντική. Σε συνδυασμό με την περίπτωση καμπτοκορμίας σε μια νέα γυναίκα 27 ετών - την πρώτη παγκοσμίως που επίσης θεραπεύθηκε από την ομάδα μας - αποδεικνύουν ότι η ηλεκτρική διέγερση εγκεφάλου είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για την δυστονία. Επιπλέον, επισημαίνουν τις μεγάλες δυνατότητες της εκλεκτικής ηλεκτροθεραπείας εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού στην θεραπεία διαταραχών της κίνησης, επιληψίας και συνδρόμων χρόνιου πόνου.