Καμπτο-εκτατική σωματική δυστονία. Αδυναμία όρθιας στάσης και βάδισης. Ηλεκτρονική επαναρύθμιση πυρήνων και νευρωνικών δικτύων στα βασικά γάγγλια στο βαθύ τμήμα του εγκεφάλου. Τηλεοπτικό αφιέρωμα «Οσο υπάρχουν άνθρωποι».

Βαρεία δυστονία του κορμού με κυματοειδή εναλλαγή των θέσεων του σώματος, μεταξύ κάμψεως του θώρακος προς την κοιλία και υπερεκτάσεως του αυχένα προς τις ωμοπλάτες, παρουσιάσθηκε σε νέο άνδρα, πολίτη του Κονγκό, σε ηλικία 18 ετών, όταν εσπούδαζε στο Πανεπιστήμιο. Η διατήρηση του σώματος σε όρθια θέση και η φυσιολογική βάδιση έγιναν ανέφικτες. Ο ασθενής παρέμενε ξαπλωμένος καθώς ήταν αδύνατες οι πράξεις της καθημερινότητας, όπως να καθίσει σε καρέκλα για να λάβει φαγητό, να πάει στην τουαλέττα, ή να εξέλθει από το σπίτι για να έχει κοινωνική ζωή. Ο θρησκευόμενος φοιτητής απευθύνθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στο Κονγκό, και με παρέμβαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου ήλθε στην Ελλάδα και παραπέμφθηκε για αντιμετώπιση στον καθηγητή Δαμιανό Σακά.

Μετά την αξιολόγηση του ασθενούς, διαπιστώθηκε ότι έπασχε από πρωτοπαθή δυστονία του κορμού. Ο νέος αυτός παρουσίασε εξαιρετική βελτίωση όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από τον καθηγητή Δαμιανό Σακά κατά την οποία – με την τεχνική της βαθείας ηλεκτρικής διέγερσης [deep brain stimulation (DBS)] στα βασικά γάγγλια στο βαθύ τμήμα του εγκεφάλου - επετεύχθη ηλεκτρική επαναρύθμιση πυρήνων και νευρωνικών δικτύων, τα οποία σχετίζονται με την όρθια στάση και βάδιση.

Οι δυστονίες είναι διαταραχές της κίνησης, κατά τις οποίες οι μύες του σώματος συσπώνται ακούσια και προκαλούν επαναλαμβανόμενες ή στροφικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ανώμαλη θέση του σώματος από σπασμό μυών ή υπερβολικό μυικό τόνο. Η θεραπεία στους περισσότερους ασθενείς γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, αλλά οι βαρειές και σύνθετες περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Σε συνέχεια της επιτυχούς θεραπείας, ο Σαμουήλ κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του, να δημιουργήσει οικογένεια και να γίνει πατέρας δύο παιδιών. Η περίπτωση του αναδεικνύει πως η ηλεκτρική διέγερση και επαναρύθμιση βαθέων κομβικών σημείων του εγκεφάλου, μπορεί να θεραπευσει ένα νέο άνθρωπο από βαρειά κινητικά προβλήματα και να του προσφέρει φυσιολογική ζωή, κάτι που είναι ανέφικτο με οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική μέθοδο.