Εντονος, επίμονος πόνος στην θωρακική και οσφυική χώρα με δυσχερή, επώδυνη βάδιση ήταν τα χρόνια προβλήματα της ασθενούς. Είχε υποβληθεί σε επέμβαση σπονδυλικής στήλης, στην μέση, σε άλλο νοσοκομείο και σε πολλές φαρμακευτικές θεραπείες χωρίς ωφέλεια, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται συνεχώς η ψυχική της κατάσταση. Η πάσχουσα παρουσίασε εξαιρετική βελτίωση και απηλλάγη πλήρως των ενοχλημάτων της, όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από τον καθηγητή Δαμιανό Σακά.

Ο πόνος στην σπονδυλική στήλη έχει πολλές αιτίες και προκαλείται από αλλοιώσεις σε νεύρα, δίσκους, αρθρικές επιφάνειες ή συνδέσμους. Σε δύσκολες περιπτώσεις, η θεραπεία απαιτεί σύνθετη προσέγγιση που συνδυάζει κλασσική νευροχειρουργική τεχνική με μεθόδους νευροτροποποίησης. Στην ασθενή, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είχε δύο διαστάσεις: α) έντονη στένωση, εντοπισμένη σε ένα επίπεδο της σπονδυλικής στήλης, που προκαλούσε δυσχερεια στην βάδιση και β) εκτεταμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις οσφυικής και θωρακικής σπονδυλικής στήλης, που προκαλούσαν έντονα διάχυτα άλγη.

Κατά την επέμβαση έγιναν δύο πράξεις: α) διεύρυνση του σπονδυλικού σωλήνα στο εστενωμένο σημείο για να βελτιωθεί η λειτουργία των νευρικών ριζών και η βάδιση, και β) αναστολή της αγωγιμότητας των επώδυνων σημάτων απο την σπονδυλική στήλη προς τον εγκέφαλο, με χρήση δύο πολύ μικρών λεπτών ηλεκτροδίων, που τοποθετήθηκαν στην κατώτερη θωρακική σπονδυλική στήλη για να ελεχθούν τα διάχυτα άλγη. Το ηλεκτρόδιο αυτό διαθέτει πόλους διέγερσης και δέκτη με τον οποίο λαμβάνει σήματα μέσω ραδιοκυμάτων, από εξωτερικό, φορητό πομπό-διεγέρτη (διαδερμικά και ασύρματα), για τερματισμό του πόνου. Με αυτή την μέθοδο, δεν τοποθετούνται στην ασθενή εμφυτευόμενος νευροδιεγέρτης και συνδετικά ηλεκτρόδια.

Η ασθενής είναι η πρώτη στην Ελλάδα που έχει αντιμετωπισθεί με αυτή την μέθοδο. Εκτοτε, έχει παραμείνει σε εξαιρετική κατάσταση επί τέσσερα συνεχή έτη μέχρι σήμερα. Ανάλογα αποτελέσματα έχουν διαπιστωθεί και σε άλλους ασθενείς που χειρουργήθηκαν με αυτή την μέθοδο. Οι περιπτώσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η ασύρματη - μέσω ραδιοκυμάτων - ηλεκτρική διέγερση νωτιαίου μυελού ή περιφερικών νεύρων, έχει εξελιχθει τεχνολογικά και είναι πλέον πολύ αποτελεσματική στον έλεγχο του χρόνιου πόνου.