Εχοντας διαγνωστεί στα 24 της χρόνια με ιδιοπαθή καμπτοκορμία, μία κατάσταση που καταργεί τον απαραίτητο για την όρθια στάση του σώματος και βάδιση, συντονισμό των κινήσεων των μυών, η Μαρία έπρεπε να συνηθίσει στην ιδέα της αναπηρίας. Αντί γι' αυτό όμως, γύρισε όλη την Ελλάδα ψάχνοντας τους καλύτερους επιστήμονες στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας για τον άνθρωπο που θα είχε τον τρόπο να την κάνει καλά.

«Και τον βρήκα πριν από 5 μήνες», λέει στην «Ε» η Μαρία που πριν λίγες εβδομάδες έκλεισε τα 28 χρόνια. «Μου ήρθε αυτό το δώρο στα γενέθλιά μου. Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Μου ξανάδωσε ζωή ο κ. καθηγητής. Μου έδωσε φτερά στα πόδια. Δάκρυσα μόλις είδα ότι στάθηκα στα πόδια μου».

Επεφτα

Ανατρέχοντας στα τελευταία 3 χρόνια της ζωής της θυμάται: «Επεφτε το σώμα μου και δεν μπορούσα να το κρατήσω όρθιο. Δεν με στήριζε η μέση μου και τα πόδια μου πήγαιναν όπως ήθελαν, δηλαδή δεν τα καθόριζα εγώ, αποφάσιζαν μόνα τους». Η Μαρία γεννήθηκε και ζει στο Αγρίνιο με τους γονείς της και τους τρεις μεγαλύτερους αδερφούς της. «Ξεκίνησα από την πόλη μου για να βρω τη θεραπεία. Πήγα στο ΚΑΤ, στο Αττικόν, στο νοσοκομεία του Ρίου στην Πάτρα. Καμία φαρμακευτική αγωγή δεν έπιανε. Συνέχιζα να ψάχνω. Ηθελα να γίνω όπως πριν».

Η Μαρία χειρουργήθηκε την περασμένη Πέμπτη και σε 24 ώρες στάθηκε στα πόδια της και περπάτησε. Η επέμβαση αυτή είναι παγκόσμια πρώτη σε περίπτωση ιδιοπαθούς καμπτοκορμίας σε νέο άτομο για τον καθηγητή Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή του Νευροχειρουργικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Δαμιανό Σακά.

Η ιδιοπαθής καμπτοκορμία -εξήγησε στην «Ε» ο καθηγητής Δαμιανός Σακάς- συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη σε συγκεκριμένα δίκτυα του εγκεφάλου, υπεύθυνα για την κίνηση. Ο ασθενής τείνει να γέρνει προς τα μπρος τόσο, που ακουμπά στο έδαφος και σταδιακά σωριάζεται. Γι' αυτό αναγκάζεται να είναι καθισμένος σε καρέκλα ή σε αναπηρικό αμαξίδιο. Τα αίτια της βλάβης αυτής δεν είναι γνωστά ακόμη διεθνώς. Οπως στην περίπτωση της Μαρίας που αναπτύχθηκε σε ηλικία 24 χρονών, για πρώτη φορά, ενώ μέχρι τότε ήταν φυσιολογική και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε, επιδεινώθηκε ραγδαία και την καθήλωσε σε καροτσάκι. Τα επιστημονικά αίτια της κατάστασης αυτής δεν είναι διεθνώς γνωστά.

Η επέμβαση

Χρησιμοποιώντας μία πρόσφατη τεχνολογία, την ηλεκτρονική βηματοδότηση εγκεφάλου, τοποθετήθηκαν βηματοδότες σε συγκεκριμένους κόμβους του εγκεφάλου, σε μία περιοχή που ονομάζεται ωχρά σφαίρα -ένας σε κάθε ημισφαίριο σε συμμετρικά σημεία. Η ωχρά σφαίρα είναι ένας κόμβος σημαντικός για την ομαλή κίνηση του ανθρώπου σε πολλές από τις διαταραχές της κίνησης. Βάζοντας τους βηματοδότες επιφέραμε μία αλλαγή που ομαλοποίησε την κίνησή της και επέτρεψε ξανά στους μυς να συντονιστούν και να μπορεί να έχει τη σωστή στάση και βάδιση ο ασθενής.

Για την εμφύτευση τέτοιων βηματοδοτών σε σημεία του εγκεφάλου χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια της τάξης του χιλιοστού ή και δεκάδων του χιλιοστού και άρα πολύ εξελιγμένος εξοπλισμός, ισχυροί υπολογιστές που αναλύουν σε πολύ προχωρημένο βαθμό την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία, τη συγχωνεύουν ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια γίνεται ψηφιοποίηση του εγκεφάλου και κάθε σημείο του αποκτά συντεταγμένες αριθμητικές. Ετσι με ειδικά συστήματα που τοποθετούνται στο κρανίο προωθούνται τα ηλεκτρόδια με μικροοδηγούς και χωρίς να παρεμβαίνει το ανθρώπινο χέρι τοποθετούνται με εξαιρετική ακρίβεια οι βηματοδότες.

Η μέθοδος

Η μέθοδος αυτή έχει καθιερωθεί από το 1998 στη νόσο του Πάρκινσον, στην οποία θεραπεύει τη δυσκαμψία, την υπερτονία, τις υπερκινησίες ή τον τρόμο και την τρεμούλα που έχουν οι ασθενείς. Μελετάται όμως η αποτελεσματικότητά της στην επιληψία, αλλά και σε μορφές χρόνιου αφόρητου πόνου, στη σκλήρυνση κατά πλάκας.