Η υπόφυση είναι ένας αδένας με μέση διάμετρο περίπου 1 εκ., τοποθετημένος πάνω και πίσω από την ρινική κοιλότητα και τον σφηνοειδή κόλπο (μια κρανιακή κοιλότητα, πάνω από την ρινική κοιλότητα, που περιέχει αέρα).

Σε αυτή την θέση, η υπόφυση είναι τοποθετημένη κάτω από τον εγκέφαλο και συνδέεται - με ένα μίσχο – με τον υποθάλαμο, μία πολύ σημαντική δομή του εγκεφάλου.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η υπόφυση επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος.

Κάθε αδένας παράγει και εκκρίνει ορμόνες, δηλ. ειδικές χημικές ουσίες που επιδρούν σε άλλα όργανα και ιστούς και τα ενεργοποιούν.

Η υπόφυση είναι “αδένας-ενορχηστρωτής” διότι οι ορμόνες που παράγει ρυθμίζουν τα επίπεδα και την ισορροπία των ορμονών που παράγονται στους περισσότερους από όλους τους άλλους αδένες του σώματος.

Η υπόφυση - μέσω αυτών των μηχανισμών - ελέγχει πολλά όργανα όπως τους νεφρούς, τους μαστούς, τα γεννητικά όργανα, καθώς και πολλές φυσιολογικές, βιοχημικές διαδικασίες που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή του σώματος.

H υπόφυση ευρίσκεται σε λειτουργική συνεργασία με τον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος παράγει ορμόνες, οι οποίες στη συνέχεια δίνουν σήμα στην υπόφυση, να εκκρίνει τις δικές της ορμόνες.