Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μία ανώμαλη τοπική διάταση μίας αρτηρίας του εγκεφάλου που δημιουργείται μετά από εξασθένηση της εσωτερικής μυικής στιβάδος, η οποία είναι μέρος του τοιχώματος της αρτηρίας. Η αρτηρία αναπτύσσει μία διάταση σαν μικρή φουσκάλα ή κύστη, η οποία ονομάζεται σάκος του ανευρύσματος. Το τοίχωμα του σάκου μπορεί σταδιακά να γίνει πολύ λεπτό, και να υποστεί ρήξη.

Οι βάσεις για την σύγχρονη επιτυχή χειρουργική θεραπεία των βλαβών του εγκεφάλου ετέθηκαν κυρίως την περίοδο 1970-1980.

Με τον όρο υδροκέφαλος περιγράφουμε την αύξηση της ποσότητας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στις κοιλίες, που είναι τέσσερεις επικοινωνούσες κοιλότητες στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό παράγεται καθημερινά, μέσα στις κοιλίες, ρέει αρχικά στο εσωτερικό τους, στη συνέχεια εξέρχεται από αυτές και κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, οι οποίοι είναι συνεχώς εμβαπτισμένοι στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Το Κεφάλαιο είναι σε στάδιο επικαιροποίησης και θα είναι προσβάσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην παρούσα φάση, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την αντιμετώπιση των σηραγγωδών αιμαγγειωμάτων και άλλων αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, στην Ενότητα ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ όπου παρουσιάζονται χαρακτηριστικοί ασθενείς που έπασχαν από αυτές τις παθήσεις και έχουν χειρουργηθεί επιτυχώς. 

Ο όρος όγκος βάσεως κρανίου χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε όγκους, οι οποίοι είτε εξορμώνται από τους ιστούς της βάσεως του κρανίου ή εξορμώνται από άλλους ιστούς, αλλά αναπτύσσονται κοντά στη βάση του κρανίου, την διαβρώνουν μερικώς ή την διαπερνούν πλήρως και επεκτείνονται σε δύο τουλάχιστον διαφορετικούς ανατομικούς χώρους, δηλ. μέσα και έξω από την κρανιακή κοιλότητα, με τρόπο που η αντιμετώπιση τους συχνά απαιτεί την συνεργασία τουλάχιστον δύο χειρουργικών ειδικοτήτων.

Το Κεφάλαιο είναι σε στάδιο επικαιροποίησης και θα είναι προσβάσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην παρούσα φάση, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την αντιμετώπιση του ακουστικού νευρινώματος στην Ενότητα ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ όπου παρουσιάζονται χαρακτηριστικοί ασθενείς που έπασχαν από ακουστικό νευρίνωμα και έχουν χειρουργηθεί επιτυχώς. 

Η υπόφυση είναι ένας αδένας με μέση διάμετρο περίπου 1 εκ., τοποθετημένος πάνω και πίσω από την ρινική κοιλότητα και τον σφηνοειδή κόλπο (μια κρανιακή κοιλότητα, πάνω από την ρινική κοιλότητα, που περιέχει αέρα).

Σε αυτή την θέση, η υπόφυση είναι τοποθετημένη κάτω από τον εγκέφαλο και συνδέεται - με ένα μίσχο – με τον υποθάλαμο, μία πολύ σημαντική δομή του εγκεφάλου.

Το γλοίωμα είναι συχνός τύπος όγκου, που αποτελεί το 1/3 του συνόλου των όγκων εγκεφάλου.

Τα γλοιώματα είναι όγκοι που προέρχονται από τα γλοιακά κύτταρα, τα οποία περιβάλλουν και υποστηρίζουν τους νευρώνες, τα κύρια κύτταρα του νευρικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι τα γλοιώματα αναπτύσσονται μέσα στο παρέγχυμα του εγκεφάλου και συχνά αναμειγνύονται με τον ιστό του φυσιολογικού εγκεφάλου.

Τα μηνιγγιώματα αποτελούν το 15-20% των όγκων του εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, και είναι συχνότερα στις γυναίκες.

Είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από κύτταρα της αραχνοειδούς μήνιγγας, της μεμβράνης που επενδύει τον εγκέφαλο και νωταίο μυελό.

Τα μηνιγγιώματα ευρίσκονται σε στενή συνάφεια με τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό και τον πιέζουν αλλά δεν τον διηθούν.