«Πριν από επτά χρόνια άρχισε ο γολγοθάς με την ασθένειά μου. Πήγα σε πολλούς γιατρούς, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Δεν μου έδωσε κανείς τους ελπίδα ότι μπορεί κάτι να γίνει, πέραν των φαρμακευτικών αγωγών που δεν έσβηναν τον πόνο.

Νευραλγία τριδύμου, μια μορφή χρόνιου πόνου, μου έλεγαν, μα δεν καταλάβαινα τίποτα από αυτά, μονάχα τον πόνο που πήγε να με τρελάνει. Δεν άντεχα τίποτα. Δεν ήθελα τίποτα. Ηθελα να γράψω τ-έ-λ-ο-ς».

Ο 77χρονος Δημήτρης Μαμαλάκης, ένας λεβέντης Κρητικός που τσαλακώθηκε για επτά χρόνια από τον πιο βασανιστικό πόνο -κατά τους επιστήμονες- που μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια, η νευραλγία τριδύμου, σήμερα χαμογελάει και αρκείτε στο «μπορώ τώρα να πω ότι είμαι πάρα πολύ καλά».

Η θεραπευτική λύση δόθηκε από την ομάδα της Νευροχειρουργικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», που διευθύνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Νευροτροποποίησης της Παγκόσμιας Νευροχειρουργικής Εταιρείας, Δαμιανός Σακάς.

Η λύση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και για 50ή διεθνώς, περιελάμβανε την τοποθέτηση μίας μεμβράνης πλέγματος επισκληρίδιων ηλεκτροδίων για τη διέγερση του φλοιού του εγκεφάλου. Είναι μια από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους ηλεκτρικού ερεθισμού του εγκεφάλου, του πιο σύγχρονου θεραπευτικού όπλου στη φαρέτρα των νευροχειρουργών. Είναι η λύση που έρχεται όταν όλες οι άλλες, φαρμακευτικές και μη θεραπείες, δεν αποφέρουν αποτελέσματα.

Οπως είναι και τα ηλεκτρόδια και ο ειδικός βηματοδότης μέθοδο με την οποία η ομάδα του Δαμιανού Σακά είχε θεραπεύσει δύο παιδιά, την 28χρονη Μαρία Τσεκούρα και τον 21χρονο Κώστα Γαρνέλη, πέρυσι τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, αντίστοιχα, από καμπτοκορμία, δίνοντας δύο παγκόσμιες πρωτιές στην Ελλάδα. Ο ηλεκτρικός ερεθισμός σήμερα αντιμετωπίζει βαριές περιπτώσεις της νόσου Πάρκινσον, της επιληψίας και των δυστονιών, με την ηλεκτρονική βηματοδότηση του εγκεφάλου.

Ο χρόνιος, έντονος, φαρμακοανθεκτικός πόνος, πρόσφατα, μπήκε στον κατάλογο των ασθενειών στις οποίες εφαρμόζεται ο ηλεκτρικός ερεθισμός και ακόμη πιο πρόσφατα στη λύση της τοποθέτησης μεμβράνης με πλέγμα ηλεκτροδίων.

Η περίπτωση του Δημήτρη Μαμαλάκη, λέει στην «Ε» ο καθηγητής, ήταν βαριά. «Επί πολλά έτη υποβαλλόταν σε φαρμακευτική αγωγή και είχε λάβει το σύνολο των ενδεικνυομένων φαρμάκων σε συνδυασμούς, χωρίς ουσιαστική ύφεση του πόνου. Η κατάστασή του πριν από το χειρουργείο ήταν τραγική. Υπέφερε από ένα συνεχές ισχυρό άλγος, στο αριστερό μισό του προσώπου και του θόλου της κεφαλής, με συχνές εξάρσεις που καθιστούσαν βασανιστική οιαδήποτε δραστηριότητα».

Η ομιλία, η κατάποση, η διατροφή ήταν ένας εφιάλτης για τον 77χρονο από την Κρήτη

«Ο πόνος που νιώθει ο ασθενής με νευραλγία τριδύμου είναι απίστευτος, σαν να τον χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα», εξηγεί στην «Ε» ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, της ομάδας Σακά, Στέργιος Γκατζιώνης. «Κρατάει δευτερόλεπτα και ο ασθενής βιώνει εκατοντάδες τέτοιες ριπές ημερησίως. Οποιαδήποτε κίνηση δε του προσώπου του εκλύει τον πόνο».

Ο Δημήτρης Μαμαλάκης πήρε χθες εξιτήριο και θα επέστρεφε στην πατρίδα του, την Κρήτη, όπως μας είπε. Η επέμβαση έγινε πριν από 20 ημέρες και «ο πόνος εξαφανίστηκε». Τα πράγματα δείχνουν εξαιρετικά αισιόδοξα, αφού ύστερα από δύο χρόνια το πιο πιθανό είναι να έχει επιστρέψει ο εγκέφαλος στην αρχική του φυσιολογική λειτουργία, μιμούμενος αυτή της μεμβράνης με πλέγμα ηλεκτροδίων.

Η κλινική στον «Ευαγγελισμό», την οποία διευθύνει ο Δαμιανός Σακάς, μετά το περιστατικό της Μαρίας Τσεκούρα, δημιούργησε ένα κέντρο -το Ελληνικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Ερευνας που απαντά στον τηλεφωνικό αριθμό 210-7229250-, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται τα άτομα με ειδικές κινητικές παθολογίες (δυστονία, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο χρόνιου πόνου). «Ηδη, 250 περιστατικά από περισσότερα από 1.500 που έχουν ελεγχθεί, βρίσκονται στη λίστα αναμονής για χειρουργείο», λέει ο Δαμ. Σακάς.

Μία μέρα ακόμη

Ομως, το προβληματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα τεράστια κενά σε προσωπικό, εμποδίζει και την προσφορά τέτοιων σπουδαίων επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν έκκληση στον υπουργό να τους δώσει ακόμη μία μέρα χειρουργείο, που μεταφράζεται σε 100 χειρουργημένους ασθενείς τον χρόνο. Ο υπουργός Υγείας, πάντως, είχε δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει το Ελληνικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Ερευνας, πριν από λίγους μήνες σε συνάντηση που είχε με τον Δαμ. Σακά.