Νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για περιπτώσεις αναπηρίας που θεωρούνταν ανίατες αναδεικνύονται, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ερευνητικού προγράμματος κλινικής εφαρμογής, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Δαμιανός Σακάς, ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε δέκα (10) ασθενείς στην Ελλάδα, η ερευνητική εφαρμογή νέου τύπου βηματοδοτών εγκεφάλου «τρίτης γενιάς».
Η πρωτοποριακή τεχνολογία των βηματοδοτών καθιστά δυνατή την ταυτόχρονη αυτορυθμιζόμενη βηματοδότηση πολλαπλών σημείων (κόμβων) στον εγκέφαλο και δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση σύνθετων νευροχειρουργικών παθήσεων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 25χρονου ασθενή από το Κονγκό, που έπασχε από ανίατη, εξαιρετικά περίπλοκη διαταραχή.
Επί οκτώ έτη, το σώμα του λάμβανε το σχήμα «S» και κάθε προσπάθεια κίνησης γινόταν εξαιρετικά επώδυνη, με αποτέλεσμα να σωριάζεται στο έδαφος.
Μετά από ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος και την προσωπική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου το ανίατο πρόβλημα θεραπεύθηκε πλήρως με τη νέα τεχνολογία βηματοδοτών.
Σημαντικά ερευνητικά πρωτόκολλα βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού, όπως η χρήση βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων και αναπηρίας, τα εμφυτεύσιμα συστήματα έγχυσης νευροδιαβιβαστών και τα προηγμένα προσθετικά μέλη που διαθέτουν λογισμικό και τεχνολογίες μικροσυστημάτων και τεχνητής νοημοσύνης.