Ημίσπασμος δηλ. συχνοί σπασμοί στο μισό πρόσωπο ήταν το πρόβλημα από το οποίο υπέφερε μία νέα γυναίκα επί πολλά έτη. Οι σπασμοί ήταν αφνίδιοι, έντονοι, επαναλαμβανόμενοι, και συχνά επώδυνοι. Το πρόβλημα αρχικά συνδέθηκε με νευραλγία τριδύμου, λόγω των αιφνίδιων πόνων στο πρόσωπο. Η πάσχουσα είχε προηγουμένως υποβληθεί σε δύο ανεπιτυχείς επεμβάσεις από άλλους νευροχειρουργούς, μία στην Ελλάδα και μία σε φημισμένο κέντρο της Γερμανίας, αλλά τελικώς θεραπεύθηκε πλήρως, μετά από επέμβαση που πραγματοποίησε ο Καθηγητής Δαμιανός Σακάς.
Οταν υποβλήθηκε σε εξέταση από τον Καθηγητή Δαμιανό Σακά, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα οφείλετο σε πίεση πάνω στο προσωπικό νεύρο από την σπονδυλική αρτηρία στο έσω χείλος του ακουστικού πόρου, μέσα στο κρανίο, κάτι το οποίο δεν είχε αξιολογηθεί μέχρι τότε. Με βάση αυτή την διάγνωση, η πάσχουσα αποφάσισε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τρίτη φορά.
Κατά την επέμβαση, αφαιρέθηκε τμήμα του έσω χείλους του ακουστικού πόρου, κινητοποιήθηκε επαρκώς η σπονδυλική αρτηρία και αποσυμπιέσθηκε πλήρως το προσωπικό νεύρο. Η επέμβαση δεν είχε καμμία επιπλοκή και η ασθενής έχει απαλλαγεί πλήρως από τους σπασμούς και τους πόνους του προσώπου.
Τα πρόβλημα αυτό, ο ημίσπασμος, όταν ο ασθενής υποφέρει διότι συμβαίνουν σπασμοί των μυών στο πρόσωπο που είναι ακούσιοι, παροξυσμικοί, συχνοί και έντονοι οφείλεται - στις περισσότερες περιπτώσεις - σε πίεση που προκαλεί μία αρτηρία πάνω στο προσωπικό νεύρο. Με παρόμοιο μηχανισμό, δηλαδή όταν μία αρτηρία πιέζει το τρίδυμο νεύρο, προκαλείται, στις περισσότερες περιπτώσεις, η νευραλγία τριδύμου στην οποία ο ασθενής υποφέρει από αιφνίδιο, έντονο παροξυσμικό πόνο στο πρόσωπο. Επίσης, με τον ίδιο μηχανισμό, όταν μία αρτηρία πιέζει το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο, προκαλείται η γλωσσοφαρυγγική νευραλγία στην οποία ο ασθενής πάσχει από αιφνίδιο, έντονο πόνο στο μισό της γλώσσας του στόματος και του φάρυγγος.
Η αιτία των προβλημάτων αυτών αποκαλύπτεται με ειδική μαγνητική τομογραφία. Εφόσον γίνει σωστή διάγνωση, και όταν το πρόβλημα δεν βελτιώνεται με φάρμακα, η αποτελεσματική θεραπεία επιτυγχάνεται, σε επιλεγμένους ασθενείς με χειρουργική επέμβαση.